top of page

Sisi királyné tárgyainak 3D szkennelése

Gödöllői Királyi Kastély Műemlékei


Egy érdekes megkeresés érkezett hozzánk a Gyulai Erkel Ferenc Területi Múzeum részéről. Egy kiállítás alkalmából szerettek volna digitalizálni néhány műemléket a Gödöllői Királyi Kastélyban találhatóak közül.

Ezek a tárgyak a XIX. századból valóak voltak és nagyrészük Wittelsbach Erzsébet azaz Sisi magyar királynéhoz köthetőek. A szkennelésre kiválasztott tárgyak a teljesség igénye nélkül:


  • Útióra

  • Útiszék

  • Vaddisznóagyar

  • Kesztyűtartó doboz

  • Lovaglóruha

  • KalapsimítóA digitalizálást a helyszínen kellett elvégezni a műtárgyak felbecsülhetetlen értékére való tekintettel. Ezen kívül a múzeum külön kérése volt, hogy „színesen” 3D szkenneljük a tárgyakat. Hogy ennek a két feltételnek eleget tudjunk tenni, a 3D kézi szkennerünket hívtuk segítségül melynek a pontossága 0,1 mm.


A helyszínre érkezés és a szükséges előkészületeket követően kezdetét vette a 3D scannelés valamint a műtárgyakról való fényképek készítése. A 3D scannelést megnehezítette, hogy a műtárgyakhoz csak a múzeumi személyzet érhetett hozzá, valamint semmilyen a digitalizálást és az illesztést segítő technikát nem lehetett alkalmazni.Az így felmerülő nehézségek ellenére is – köszönhetően a 3D scanner pontosságának és precizitásának – a feladatot sikeresen eltudtuk végezni. A helyszíni munka befejeztével a további feldolgozások már az irodában történtek.


Az utómunka során a különálló állományokat összeillesztettük, szükség esetén zajtalanítottuk. Majd ebben az esetben ezt követte a textúrázott modellek elkészítése. A munka végeztével átadtuk a textúrázott 3D állományokat az elégedett ügyfél részére.


A megrendelő jóváhagyásával, több képet nem tudunk közölni a projektről.

Comments


bottom of page