top of page

Az ukrán kulturális örökség megőrzése 3D szkenner segítségével


Ahogyan az egész világ sokkolódott és megdöbbent az ukrajnai háborútól, amelynek tanúi vagyunk, sok vállalkozás gyors lépéseket tesz jótékonysági szervezetek támogatásával és adománygyűjtő kampányokkal.


Az Artec humanitárius segítségnyújtási projekten kívül, a háborús bűnök kriminalisztikai dokumentálására szolgáló 3D szkennerek biztosításán és az ukrán partnerek támogatásán túl a cég, az ukrán kulturális javak digitalizálását is elősegíti – mielőtt azok nagyobb része megsérül, elveszik, megsemmisül vagy elérhetetlenné válik.Szakértőkkel és önkéntesekkel, akik az ország művészetének, építészetének, múzeumainak, műemlékeinek, templomainak és sok más ukrán örökségnek a védelmében dolgoznak együtt az Artec szakemberei.

Ezen féle 3D digitalizálás a leghatékonyabb és leginnovatívabb módja a virtuális kiállítások és a nyílt hozzáférésű műemlékek archiválására, amelyek felhívják a figyelmet a háborúra és az ukrán kultúrális tárgyakra, mielőtt azok megsemmisülnének, vagy az örökre elvesznének.


A tizedmiliméter pontos 3D szkennelés révén, ezek a tárgyak, könnyen rekonstruálhatók, hiányzó részeik pótolhatók, és felújíthatók, a modern megmunkáló eszközök segítségével.bottom of page