top of page
IMG_6065.jfif

Hogyan működik a 3D szkennelés?

Mi az a 3D szkennelés?

A 3D szkennelés, valós tárgyak, objektumok digitalizálását jelenti. 3D szkennelés során egy adott tárgyat, technológiától függően, nagy pontossággal digitalizálunk, melynek végezeteként egy számítógépen megtekinthető és forgatható 3D-s modellt kapunk.

A 3D szkennelés a mi esetünkben a tárgyak érintése nélkül történik. 3D szkennereink fénytechnológián alapulnak. Azok fénycsóvákat vetítenek az adott tárgyra, majd a visszatükröződő fény adataiből következtetik ki az adott tárgy geometriáját, formáját. Ekkor egy pontfelhőt kapunk az adott tárgy másolatáról, melyet háromszögeléssel, egy hálóvá alakítunk át, így kapjuk meg a valódi tárgy digitális másolatát. Egyes 3D szkennerek színeket is tudnak rögzíteni, így úgynevezett textúrája is lesz a 3D szkennelt állománynak.

Mire használható 3D szkennelés?

Világunkban egyre nagyobb teret hódítanak ezen technológiák, hiszen a napi teendőinket feladataink nagy részét már digitális eszközökön végezzük. A 3D szkennelés rengeteg felhasználásra alkalmas, egy párat igyekszünk megemlíteni példákkal.

Tervezéshez és reverse engineeringhez (visszamodellezés)

nagy segítséget tud nyújtani, mikor egy adott eszközön, pl.: autón szeretnének módosításokat végrehajtani.

3D digitalizálás közben rögzítjük, a pontos geometriákat és méreteket, így könnyedén tervezhetőek számítógépen az adott környezetbe. 

Amennyiben egy-már létező terméket vagy alkatrészt szeretnénk újra gyártani, de nem állnak rendelkezésre a gyártáshoz szükséges fájlok, vagy rajzok, akkor segítségünkre lehet a visszamodellezés. Ennek főként akkor vehetjük hasznát, amikor a termék rendelkezik szabad felületekkel, melyek mérése lehetetlen tolómérővel, vagy nagyon nehézkes 3D koordináta mérőgéppel. 3D szkennelés után megkezdjük a termék újraépítését.

3D metrológia terén. 

GOM ATOS Q 3D mérőberendezésünk (3D szkenner), nagypontossággal, akár 0.02mm pontossággal digitalizálja a tárgyakat. Gyártás során pedig elengedhetetlen a pontosság, így a 3D szkennelt tárgyat könnyedén össze tudjuk hasonlítani, azzal a fájllal, mely alapján azt gyártották, így láthatóvá válnak a gyártási pontatlanságok. Különösen hasznunkra válik, ha szabadfelületeken kell méréseket végeznünk. Előnye a 3D koodrdináta mérőgéppel szemben, hogy egy 3D szkennelt tárgy bármely pontján tudunk méréseket végezni, gyakorlatilag szinte több millió pont áll rendelkezésünkre a mérés során.

Régészet, múzeumok, archiválás.

Archeológia terén is forradalmat hozott magával a 3D szkennelési technológia. Felhasználható restauráláshoz, archiváláshoz. (Lásd: korábbi munkánk a Bükki Nemzeti Parkkal, ahol ősállat lábnyomokat digitalizáltunk, tartva attól, hogy állapotuk idővel romlik, természeti katasztrófa érheti őket.) Ezen tárgyakat, azért érdemes archiválni, mert ha valamilyen katasztrófa során megsérülnének, eltűnnének, a 3D szkennelt modellek alapján restaurálhatók. Továbbá Online megjeleníthetők VR/AR és 3D nézegető környezetben, így nem szükéges megtekintésükhöz, a biztosított helyükről elszállítani. Kutatók munkáját is nagyban segítheti, ha egy műtárgyat, vagy feltárt leletet nem szükséges fizikailag mozgatni, miközben a világ bármely pontjáról tudnak kutatásokat végezni, a 3D modellen, amelynek pontossága 0,02mm is lehet.

Művészet és Design.

Szobrászok és designerek körében is egyre gyakoribb, hogy 3D szkenneléssel segítik munkájukat. Munkájuk során előfordul, hogy egy terméküket, vagy más által készített műalkotást duplikálni lenne szükséges. Ez esetben segítségükre lehet, hogy digitalizáljuk az adott tárgyat, majd azt késöbb mű fából, polisztirol habból vagy más egyéb anyagból CNC gép segítségével kimarják.

Csak néhány alkalmazási területet említettük, a több tucatból. Tehát bátran állíthatjuk, hogy a 3D szkennelési technológia, hozzájárul ipari forradalmunkhoz, és remekül tudja segíteni munkánkat, egy-egy projekt keretében.

Mennyi ideig tart egy tárgy 3D szkennelése?

Hasonlóan nehezen tudunk erre konkrét választ adni, úgyan úgy, ahogyan az árképzésre is ebben a szegmensben. Összességében függ a 3D digitalizálni kívánt tárgy méretétől, geometriájától és technológiától.

Kézi 3D szkennerrel, a feladat, gyorsabban elvégezhető, például egy irodai szék 3D szkennelése nagyjából 30 perc, 0.5mm pontossággal. 

Telepített állványos struktúrált fényű 3D szkennerrel (Pl.: GOM ATOS Q) ez a feladat akár egy,-másfél órát is igénybe vehet, viszont ez esetben jóval nagyobb pontosságra tehetünk szert.

bottom of page