top of page

Reverse Engineering

Reverse engineering object

Mire jó a Reverse Engineering?
Mikor alkalmazzuk?

Reverse Engineering magyar megfogalmazásban, visszamodellezés.
Gépgyártásban, szerszámgyártásban előfordulhat, hogy szükséges lenne egy elemet újra gyártanunk, de semmilyen gyártási dokumentáció nem áll rendelkezésünkre.
-Ebben segít a visszamodellezés!
Mérnök kollégáink Siemens NX szoftverben végzik a reverse engineering feladatokat, mellyel minden speciális mérnöki geomatriát és szabadforma felületet, szinte tökéletes pontossággal reprodukálni tudunk.
Reverse engineering, 3d szkennelt állomány

*Alkatrész 3D szkennelt modellje

reverse engineering folyamat

*Elkészült CAD modell

Az NX egy olyan integrált CAD/CAM/CAE rendszer, mely lefedi a teljes tervezési, szimulációs és gyártási folyamatot, lehetővé téve ezáltal, hogy a vállalatok még gyorsabban és hatékonyabban tervezhessenek egyre jobb termékeket.

 

Az NX egy Parasolid geometriai modellező magon alapuló, nyitott, rugalmas és testre szabható 3D-s rendszer, mely integrált megoldást kínál a fejlesztés, a rajzdokumentáció-készítés, a szimuláció és a gyártás területén egyaránt.

Reverse engineering munkadarab

A gépipari reverse engineering folyamat első lépése a nagypontosságú 3D szkennelés. Egy jó minőségű szkennelt állomány nélkül nagyon nehéz a gyártói paraméterek meghatározása, éppen ezért mi az elérhető legjobb ipari 3D szkennerrel végezzük ezt a kezdeti feladatot.

Mivel Cégünk csak magas minőségű mérnöki szolgáltatást kíván biztosítani, és az iparban szinte mindenhol a legelismertebb technológiát a GOM rendszerei képviselik így egyértelmű, hogy ennek a gyártónak a szkennerével digitalizáljuk a visszamodellezni kívánt termékeket.

Gyorsasága, pontossága megkérdőjelezhetetlen, így már a beolvasás során garantált az újragyártáshoz elengedhetetlen mérethűség.

A szkennelt állományokat digitálisan tisztítjuk, tehát kivesszük a modellből az oda nem illő elemeket, illetve a szkennerrel nem detektálható geometriákat igény esetén alternatív megoldásokkal megmérjük, majd megtervezzük. Az így elkészített, de már nem nyers 3D modell készen áll a gyártói méretek meghatározására tehát a reverse engineeringre, ami többféle technikát is igényelhet.

Mit érdemes tudni róla?

Ennek a mérnöki folyamatnak a munkaideje előre nehezen határozható meg, mivel rendszeresen előfordulnak nehezen értelmezhető és rekonstruálható geometriák, továbbá olyan gyártástechnológiai méretekre kell következtetnünk, amiket csak az eredeti tervező ismer.

A tevékenységet csak nehezíti, ha a visszamodellezésre szánt munkadarab már használt, kopott, vagy rosszabb esetben nem megfelelő minőségben utángyártott. Ilyenkor ténylegesen is szükséges bizonyos méretek gyárthatóságának, és fontosságának lényegi ismerete, majd ezekben a kérdésekben a későbbi felhasználó egyértelmű jóváhagyása, mivel az ezekből eredő méretezési hibákért felelősség nem vállalható.

valtohaz_3dscan.jpg
visszamodellezés után elkészült CAD modell
Mire kell odafigyelni?

Első lépésben szükséges átbeszélni, hogy milyen követelmények vonatkoznak az alkatrészre-termékre, és pontosan mi a funkciója. Amennyiben termékfejlesztési célból szükséges a reverse engineering, vagy egyszerű utángyártás miatt és elérhetőek bizonyos gyártmányrajzok, úgy ezeket a feladat megkezdése előtt bekérjük. Ezek az információk alapul szolgálnak számunkra az optimális tervezés megfelelő elvégzéséhez. Ily módon nemcsak reprodukálható egy termék, hanem egyúttal javítható is.

Mi az eljárás?

 • Az adott alkatrészt 3D szkenneljük
   
 • A kapott 3D modell alapján felépítjük az új CAD fájlt.
   
reverse engineering folyamatábra
Folyamatos ellenőrzés

Amennyiben a folyamat során egyértelműen nem határozhatóak meg bizonyos méretek, úgy minden esetben konzultálunk a megrendelővel vagy a szabvány által előírt méretezést alkalmazzuk.

A gyártási hibákból, a kopásokból és a reverse engineering folyamatából eredően a visszamodellezett állomány sosem fog méretpontosan megegyezni a szkennelt modellel, de mi minden esetben arra törekszünk, hogy ezek az eltérések minimálisak legyenek. Természetesen a megadott tűrésen kívüli eltéréseket minden esetben jelezzük és színtérképen megmutatjuk megrendelőinknek.

A reverse engineering munkafolyamat befejezése előtt még egyszer átküldjük javításra és ellenőrzésre a kész 3D CAD modellt, és csak ezek után tekintünk lezártnak egy projektet.

 

Gyors segítségre van szüksége reverse engineering szakértőtől? Lépjen kapcsolatba közvetlenül a 3DIpar mérnökeivel!

Miért hasznos a gépgyártó és felújító vállalatoknak?

Több ügyfelünk újít fel, illetve korszerűsít régebbi, gyártógépeket, melyeknek az alkatrész dokumentációja már nem létezik, esetleg elveszett vagy beszerezhetetlen.
 
Ezen esetekben tudunk segítségükre lenni, hogy egy régi alkatrész gyártási dokumentációját újra elkészítjük, így azok a legtöbb esetben azonnal újragyárthatók.
 

Hol alkalmazható?

 • Egy alkatrész vagy más termék költség optimalizálása érdekében. 
 • Dokumentáció nélküli alkatrész újra gyártása.
 • Versenytárs termékének elemzése.
 • Kézzel készített prototípus digitalizálása.
 • Referencia modell létrehozása ellenőrzéshez.
 • Termék ergonómia módosítása.
 • Kézzel készült és elavult alkatrészek megőrzése és dokumentálása.
 • Öntőszerszámok újra gyártása.
bottom of page