top of page

MJF 3D Nyomtatás

(Multi Jet Fusion)

Cikkünkben megismerheti az MJF 3D nyomtatási technológia tulajdonságait, előnyeit és hátrányait.

MJF 3D nyomtatott tárgyak.jpg
Mi az MJF 3D nyomtatás?

A HP Multi Jet Fusion 3D nyomtatási technológiája minden bizonnyal lenyűgöző, innovatív gyártási fejlesztéseket tett az első bevezetés óta. Bár maga az egész technológia még viszonylag új, mélyreható hatást váltott ki a különböző iparágakban, mondhatni egy új standardot hozott létre. 

Ennek köszönhetően gyorsan tökéletes megoldássá vált mind a prototípusok készítéséhez, mind végtermékek gyártásához.

Hogyan működik az MJF 3D nyomtatás?

Az MJF 3D nyomtatás folyamat során egy felfűtött térben poliamid port használ a nyomtató. A legfelső por rétegre egy kötőnyagot visz fel a gép, azon pontokra, ahol az anyagot meg kell szilárdítani. A folyamat rendkívül hasonlít egy sima 2 dimenziós papírnyomtatóra, ahol a nyomtató fej a tintát viszi fel a papírra és csak oda kerül tinta, ahol a betűk vannak.

Végül egy erős UV fénnyel világítja meg a nyomtatási területet, mellyel aktiválja a kötőanyagot és az egybeolvad, majd megszilárdul a PA12 porral. A 3D nyomtatási folyamat végén a nyomtató kazettát eltávolítják a 3D nyomtatóból.

 

Eltávolítás után a kazettában lévő por és már elkészült alkatrészek még melegek, ezért 48 óra pihentetés után, az természetes módon vissza hül 20-24 celsius fokra, majd azután nyithatjuk fel a kazettát és vehetjük ki az alkatrészeket. 

Amennyiben nem várnánk meg a természetes lehülést, a benne lévő alkatrészek a hirtelen nagy hőmérséklet csökkenésre eldeformálódhatnának.

Fontos megemlíteni, hogy az FDM technológiával szemben, itt nincsen térkitöltés, csak tömör alkatrészeket nyomtatunk.

Mik az előnyei és hátrányai az MJF 3D nyomtatásnak?

Az MJF 3D nyomtatási technológiának inkább előnyei vannak, mintsem hártányai.

Ez a nyomtató PA12, PA11, vagy TPU anyaggal dolgozik. Az alkészült alkatrészeken szabad szemmel nem, vagy csak nehezen kivehetőek a rétegek, míg felülete porózus. 

Előnyei közé sorolható, hogy a hasonló 3D nyomtatási technológiával szemben (SLS-Selective Laser Sintering) 10-szer gyorsabban dolgozik. A kész végtermékek szinte bármilyen felhasználásra megfelelnek. Az egy-két prototípus darabtól, akár a több tízezres sorozatgyártásig megállja a helyét. 

A leggyorsabb 3D nyomtatási technológia.

Hátrányai közé sorolható, hogy nagyobb darabokat nem lehet vele nyomtatni. Igaz a nyomtatási tere 380mm x 285mm x 380mm, de hasonló méretű darabok visszahüléskor elvetemednének és kis mértékben deformálódnának.

Összegzés:

Ma már az össze nagy multinacionális gyártóvállalat gyártósorán megtalálhatók ezek a 3D nyomtatók. Ez a technológia hihetetlen előrelépést hozott az iparban, hiszen bejegyezve csak 2016 óta van, mégis az egyik legelterjedtebb technológia.

Kisebb alkatrészek több tízezres darabszámban 1-2 hét alatt kivitelezhetők.

3D nyomtatási szolgáltatásunk révén hozzáférhet a professzionális Multi Jet Fusion technológiához, anélkül, hogy be kellene ruháznia egy ilyen eszközbe, vagy  hogy aggódnia kellene a gépek üzemeltetése vagy karbantartása miatt.

3D nyomtatott alkatrészeit tökéletes, gyors és használatra kész állapotban kapja meg.

Amennyiben nem biztos abban, hogy melyik technológia lenne a megfelelő az Ön számára, keressen minket és segítünk választani!

bottom of page