top of page

SLS 3D Nyomtatás

(Selective Laser Sintering)

Cikkünkben megismerheti az SLS 3D nyomtatási technológia tulajdonságait, előnyeit és hátrányait.

Formlabs SLS 3D printed parts.jpg
Mi az SLS 3D nyomtatás?

A HP Multi Jet Fusion 3D nyomtatási technológiája minden bizonnyal lenyűgöző, innovatív gyártási fejlesztéseket tett az első bevezetés óta. Bár maga az egész technológia még viszonylag új, mélyreható hatást váltott ki a különböző iparágakban, mondhatni egy új standardot hozott létre. 

Ennek köszönhetően gyorsan tökéletes megoldássá vált mind a prototípusok készítéséhez, mind végtermékek gyártásához.

Hogyan működik az MJF 3D nyomtatás?

Az SLS technológia finom műanyag port használ alapanyagként. Ez a műanyag por többnyire nylon (PA12). A nyomtatási folyamat elején egy gumibetéttel vékony rétegben (80-150 µm) hordják fel a műanyag port az építkezési platformra. Ez az emelvény kis lépésekben süllyeszthető le egy úgynevezett építőkazettában.

Ahogy a neve is sugallja, a lézeres szinterezés lézersugarat használ a finom por olvasztására. A gumibetét által előkészített porréteget egy nagyon vékony és precíz lézer megolvasztja. Amint egy réteg elkészül, a hengerben lévő építőplatform a megfelelő rétegvastagsággal leereszkedik.

Miután a 3D nyomtatás elkészült, a kazetta eltávolítása után a kazettában lévő por és már elkészült alkatrészek még melegek, ezért 48 óra pihentetés után, az természetes módon vissza hül 20-24 celsius fokra, majd azután nyithatjuk fel a kazettát és vehetjük ki az alkatrészeket. Ezért "időigényes" 3D nyomtatási folyamat.

Amennyiben nem várnánk meg a természetes lehülést, a benne lévő alkatrészek a hirtelen nagy hőmérséklet csökkenésre eldeformálódhatnának.

Fontos megemlíteni, hogy az FDM technológiával szemben, itt nincsen térkitöltés, csak tömör alkatrészeket nyomtatunk.

fuse-gallery-pedals.webp
Mik az előnyei és hátrányai az MJF 3D nyomtatásnak?

Az SLS 3D nyomtatási technológiának több előnye van mint hátránya.

Ez a 3D nyomtatási technológia PA12, vagy TPU anyaggal dolgozik. Az elkészült alkatrészeken nehezen kivehetőek a rétegek, míg felülete porózus akárcsak az MJF 3D nyomtatási technológiánál

Előnyei közé sorolható, hogy rendkívül precíz alkatrészeket képes gyártani, akár nagy mennyiségben is. Nem probléma a vékony fal, illetve a bonyolult geometriai formák, mivel nincsen szükség támaszanyag eltávolításra a porágynak köszönhetően. Különböző utókezelési eljárásokat végezhetünk rajta, a simább felület elérése érdekében.

Hátrányai közé sorolható, hogy nagy tárgyak nyomtatására alkalmatlan.

Összegzés:

3D nyomtatási szolgáltatásunk révén hozzáférhet a professzionális Selective Laser Sintering 3D nyomtatási technológiához, anélkül, hogy be kellene ruháznia egy ilyen eszközbe, vagy  hogy aggódnia kellene a gépek üzemeltetése vagy karbantartása miatt.

3D nyomtatott alkatrészeit tökéletes, gyors és használatra kész állapotban kapja meg.

Amennyiben nem biztos abban, hogy melyik technológia lenne a megfelelő az Ön számára, keressen minket és segítünk választani!

Kérjen árajánlatot még ma SLS 3D nyomtatásra!
+36 30 440 8025
bottom of page