top of page

3D Szkennelés, megannyi felhasználási terület

Egyszerűsítse tervezési, prototípus-készítési, ellenőrzési és gyártási munkafolyamatait 3D szkennelési megoldásokkal

3d szkennelt motorblokk

Reverse Engineering

A visszamodellezés számos iparág számára kiemelkedő fontosságú, mint például a gyártás, az autóipar, a repülőgépipar, és tágabb értelemben olyan területek is, mint az egészségügy. Alkalmazásainak széles skálája van, beleértve a termékfejlesztést és -rekonstrukciót, a tervezés kiegészítését és még sok mást.

3d méretellenőrzés

3D Minőség ellenőrzés

A 3D szkennelés ma már a gyors, hatékony és precíz minőségellenőrzés elengedhetetlen eszköze, a vezető gyártó cégek pedig előszeretettel választják minőségellenőrzéshez a 3D szkennelési technológiát. Komplex geometriák teljes felületén tudunk mérést végezni, sokkal gyorsabban mint a „hagyományos” érintéses technológiákkal.

Ipari 3D szkennelés

Ipari formatervezés

A 3D szkennelés precizitása, kényelme és sebessége révén, számos ipari tervezési és gyártási folyamat kötelező elemévé vált. Cégünk nagy teljesítményű 3D szkennerei az ipari tervezéshez, a visszamodellezéshez, a minőségellenőrzéshez és sok más felhasználási lehetőséghez alkalmasak. A széles körben használt CAD- és CAM-programokba történő zökkenőmentes exportálással biztos lehet benne, hogy a legjobb ipari 3D szkennert használjuk az Ön igényeinek megfelelően.

Orvosi 3D szkennelés

Egészségügy

Hordozható 3D szkennerünk orvosi és egészségügyi területen is széles körben megállja helyét. Testreszabott ortopédiai megoldások, ergonomikus protézisek, hátmerevítők, mérések és egyebek készítésére. A páciens testének vagy testrészének pontos 3D modelljének létrehozásához.

Művészeti 3D szkennelés
Művészet és design

3D szkennereinkkel a valós objektumok digitalizálása még soha nem volt ilyen egyszerű. A 3D szkennelés, legyen szó művészetről, terméktervezésről vagy virtuális valóságról, gyorsan és pontosan elvégezhető, bonyolult előkészítés nélkül. A művészek, grafikusok és bárki, aki részt vesz a 3D modellezésben vagy tervezésben, támaszkodhat szolgáltatásunkra. Ma már szinte nem készül film, 3D modellek nélkül, melyeket 3D szkennerrel hozunk létre.

Régészeti 3D szkennelés
Régészet

Lehetőség nyílik muzeális gyűjtemények, kövületek, leletek ásatási helyszínek vagy akár dinoszauruszok 3D szkennelése is, ami hatalmas segítség a kutatóknak, diákoknak vagy érdeklődőknek a látogatói élmény fokozásához.

A 3D szkennelés technológiát tudományos és oktatási feladatokhoz már szerte a világon használják, történelmi leletek felfedezésére, megőrzésére és archiválására, bűnügyi helyszínek rekonstruálására, kihalt állatfajok vagy teljes civilizációk tanulmányozására.

A 3D szkennelési technológiák egyre nagyobb teret hódítanak, a világ minden területén.

A digitalizációval szoros kapcsolatban, ahogyan a legtöbb dolgot digitálisan tároljuk és dolgozzuk fel, szükségessé vált a még nem digitalizált tárgyak digitalizálása. 

Az alábbi területeken gyakran tevékenykedünk, de előfordul ezen kívül még sok felhasználási terület, ahol hasznát vehetjük.

Felhasználási területek

Reverse Engineering

 

Digitalizálhatunk alkatrészeket, amelyekről hiányzik a dokumentáció, a műszaki rajzok vagy az eredeti tervükhöz képest módosított alkatrészek – majd pontos CAD-modelleket készítünk további elemzésekhez és fejlesztésekhez.

Ellenőrzés és minőségellenőrzés

Könnyen begyűjtjük és összehasonlítjuk a 3D szkennelt adatokat a CAD modellekkel, hogy meghatározhassuk a gyártott alkatrészek pontosságát az eredeti tervekhez képest.

Gyors prototípuskészítés

Gyorsan hozunk létre pontos, nagy felbontású 3D modelleket bármely autóalkatrészről, alkatrészről vagy teljes járműről, melyet használhat referenciamodellként új prototípusok tervezéséhez.

3D vizualizáció

Nyújtson magával ragadó élményeket például autók belsejének és külsejének 3D-s szkennelésével, valamint VR-kompatibilis 3D-modellekkel. Így ügyfelei bárhonnan szabadon felfedezhetik ezeket a virtuális autókat, akárcsak egy szokásos autókereskedésben.

Utángyártott autóalkatrészek gyártása

 

A hiányzó vagy nehezen beszerezhető autóalkatrészek reprodukálása nagy felbontású 3D-ben gyorsan és egyszerűen.

Digitális archívum

 

Digitalizálunk ritkán használt, meglévő alkatrészeket és eszközöket, hogy teljesen digitális 3D archívumot készítsünk Ügyfeleinknek, amelyet további CAD/CAM/CAE alkalmazásokban is felhasználhat.

Mennyibe kerül a 3D szkennelés?

Sajnos erre nem tudunk egzakt, konkrét választ adni.

A 3D szkennelés ára, az alábbi tényezőktől függ:

1. Pontosság és technológia

Fontos egyeztetni, hogy a megrendelőnek, mi a célja a 3D szkenneléssel. Ez alapján már ki tudjuk választani az igényekhez, a megfelelő pontosságot és technológiát. Ez fontos tényező, hiszen technológia és technológia között, akár 2-3X árkülönbség is lehet.

2. Geometria és méret

Ha a technológiát kiválasztottuk, figyelembe kell venni, a tárgy méretét és geometriáját. Bonyolultabb, részletesebb geometriájú tárgyaknak több ideig tart a 3D szkennelésük.

3. Szükséges-e a felületet előkészíteni?

Hiába használjuk a legmodernebb technológiákat, ezek a 3D szkennerek mégis fény és lézer segítségével dolgoznak, ezért a fényes, tükröződő, mélyfekete és egyéb fényt elnyelő tárgyak digitalizálásánál a felületet elő kell készítenünk.

Az előkészítés a felület megtisztítását, majd úgynevezett 3D szkennner spray felvitelét jelenti. Ez egy matt fehér bevonatot készít a felületen, aminek a segítségével a 3D szkenner jobban tudja digitalizálni a tárgy geometriáját. Ebből is van több fajta, de mi az esetek nagyrészében, amennyiben az Ügyfél máshogyan nem kérni, nyomtalanul elpárolgó sprayt használunk.

4. 3D szkennelés helyszíne

 

Digitalizálandó tárgy környezete. Amennyiben a tárgyak nehezen szállíthatóak telephelyünkre, a megrendelőnél helyszínen is el tudjuk végezni a 3D szkennelést. Ez esetben kiszállási díjat számolunk fel.

Konklúzió:

 

Szinte minden 3D szkennelési projektnek, egyéb tényezőktől függően egyedi ára van, ezért javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy tanácsot és projektre szabott árajánlatot tudjunk adni.

leo_3dscanneles.jpg
bottom of page