top of page

FDM 3D Nyomtatás

(Fused Deposition Modeling)

Cikkünkben megismerheti az FDM 3D nyomtatási technológia tulajdonságait, előnyeit és hátrányait.

FDM ABS 3D nyomtatás.jpg
Mi az FDM 3D nyomtatás?

Az egyéb additív gyártási technikákkal szemben, amelyek lézert vagy fényt használnak az anyagrészecskék megszilárdítására, megkötésére, az FDM-nyomtatás már szilárd alapanyagú gyors prototípus készítési módszer.

A nyomtató egy additív eljárással készíti el az alkatrészeket, amely rétegről rétegre extrudálja az anyagot, hogy modellt készítsen.

Ez költséghatékony alkatrészek és összetett geometriák gyártását teszi lehetővé, amelyeket gyakran nehéz előállítani a hagyományos gyártási módszerekkel.

3D nyomtatott alkatrészt fog egy férfi.jpg
Mik az FDM 3D nyomtatás tulajdonságai?

Az FDM 3D nyomtatási technológia az SLA, vagy MJF 3D nyomtatási technológiákkal szemben, sokkal érdesebb felületet eredményez. Gyakran látszódnak a rétegek, amikkel felépítette a 3D nyomtató a tárgyunkat. 

Köszönhetően az elérhető legszélesebb anyagválasztéknak, ennél a technológiánál olyan anyagokat is tudunk alkalmazni, melyek kompozit anyagok, például: PA12 CF, mely Nylon anyag szénrost erősítéssel.

Milyen esetekben érdemes az FDM 3D nyomtatást alkalmazni?

Az FDM 3D nyomtatási technológiát elsősorban nagyobb alkatrészeknél érdemes alkalmazni, hiszen ennél a technológiánál található a legnagyobb nyomtató tér.

Korábban említett széles anyagválaszték rengeteg felhasználási módra alkalmassá teszi. A 3D model geometriájától és méretétől függően kisebb széria gyártás esetén használják. Nagyobb szériák esetén érdemes lehet az MJF 3D nyomtatáson elgondolkozni, (amennyiben a tárgy befoglaló méretei nem túl nagyok) költséghatékonyság szempontjából. 

Ennél a technológiánál a többi gyártási technológiával ellentétben a 3D nyomtatott tárgyak üregesek belül. A tárgy erősítésére térkitöltést alkalmazunk, amelynek sűrűségét állítani tudjuk. Teljes térkitöltést az FDM technológiánál, csak abban az esetben használunk, ha a tárgy vékony, például egy burkolati elem. 

Kérjen árajánlatot még ma FDM 3D nyomtatásra!
+36 30 440 8025

Összességében elmondhatjuk, hogy az FDM technológia a 3D nyomtatás alapja és ezzel egyben a legelterjedtebb is. A legtöbb felhasználásra alkalmas, így hobbi szinten is sokan alkalmazzák. Amennyiben nem biztos abban, hogy melyik technológia lenne a megfelelő az Ön számára, keressen minket és segítünk választani!

bottom of page