top of page

Gyűjtemény digitalizálás Múzeumoknak

Műtárgy 3D szkennelés, avagy digitalizálás múzeumoknak

Napjainkban a múzeumok is sorra lépnek a digitalizáció útjára, melynek számos előnye van, melyeket igyekszünk oldalunkon összefoglalni, illetve bemutatni, hogyan tudja cégünk segíteni a múzeumok digitalizációs munkáját 3D szkennelési technológia segítségével.

Magyarország több ízben kapott múzeumi digitalizációra forrásokat, melyekkel ezen intézmények többsége élhet, így lehetőséget kapnak arra, hogy korszerű technológiákkal őrizhessék meg tárgyaik állagát, emlékét és könnyen rekonstruálhatók legyenek

Amennyiben a Kedves Olvasót érdekli a 3D szkennelés menete, ide kattintva talál információt. Továbbiakban a már kész és feldolgozott 3D modellek felhasználásáról lesz szó.

Virtuális valóság és kiterjesztett valóság megjelenítés
Mondhatnánk, hogy manapség már mindenkinek a zsebében lapul egy okostelefon, melyeknek szinte mindegyike kamerával és gyroszkóppal felszerelt. Így ezek segítségével egy telefonnal a kezében bárki maga elé varázsolhat szinte bármilyen tárgyat, melyet könnyedén körbe is tud járni és "testközelből" meg is tudjuk vizsgálni azt.

Ehhez csupán egy 3D modellre van szükségünk, melyet 3D szkenneléssel digitalizálunk.

Előnyök közé sorolhatjuk, hogy ha két különböző múzeumban található műtárgyaknak van közös kapcsolódási pontjuk, például egy híres történelmi személy viasz rekonkstrukciója az egyik múzeumban, míg az ehhez a személyhez köthető tárgyak egy másik múzeumban vannak elhelyezve, így ezen tárgyak 3D szkennelése után mindkét múzeumban megjeleníthető virtuálisan a fizikailag nem ott tartózkodó tárgy.

Archiválás

Ahogyan a tudatos felhasználók készítenek biztonsági mentést telefonjukról, számítógépükről, úgy a múzeumoknak is ajánlott, digitalizálni gyűjteményüket, egy esetleges természeti katasztrófa ellen. A 3D szkennelt tárgyak szinte hajszál pontosan megegyeznek az eredetivel.

Így kapunk egy olyan óriási előnyt, hogy amíg a valódi gyűjtemények tárolására több száz négyzetméter alapterület és speciális tároló rendszer, bizonyos páratatalom és megannyi kritérium szükséges, a digitális másolatok elférnek egy tenyérnyi merevlemezen, akár több ezer műtárgy egy gyűjteményből.

Ha egy műtárgyon szeretnénk megnézni valamit, nem szükséges azt fizikailag mozgatnunk, vagy a tárgyhoz eljutnunk. Csupán megnyitjuk a fájlt és máris vizsgálhatjuk a műtárgyunk tized miliméter pontos másolatát.
Ha egy esetleges természeti katasztrófa következne be, ezek a 3D szkennelt műtárgyak digitális másolatuk alapján, teljes mértékben rekonstruálhatóak lesznek, mint geometriájuk, mint felületi mintázatuk, festésük alapján. Így tekinthetünk a 3D szkennelésre mint fizikai tárgyak biztonsági mentése.
 

3D szkennelés kutatási célokra múzeumokban

Mivel a műtárgyakról előzőekben kifejtett minőségben digitalizált másolatot készítettünk, így egy digitális gyűjteményben ezeket közzétehetjük és bárhol a világon elérhetővé válnak kutatási célra is.

Ennek előnye, hogy a tárgyat, nem hogy mozgatni, de megközelíteni sem kell, továbbá a kutatást végző személyeknek sem kell fizikailag a műtárgy közelében lenniük, mellyel erőforrásokat spórolhatunk meg.

A 3D szkenneléssel előállított 3D modelleken könnyedén végezhetünk méréseket, geometriájuk alapján, mely hasznos lehet például: származásuk, alkotójuk kutatásában, meghatározásában.
 
koponya-3d-szkenneles.jpeg
bottom of page