top of page

Bemutatjuk a ZORTRAX új, kifinomultabb gyanta alapú 3D nyomtatási és utófeldolgozó rendszerét

Frissítve: 2023. máj. 15.


Zortrax Inkspire 2 3D nyomtató

  • A Zortrax egy finomított gyanta 3D nyomtatási és utófeldolgozó rendszert dob piacra: egy nagy teljesítményű triót, amely egy ipari minőségű UV LCD 3D nyomtatóból, a Zortrax Inkspire 2-ből, valamint utófeldolgozó eszközökből, a Zortrax Cleaning Stationből és a Zortrax Curing Stationből áll.

  • Az Inkspire 2 a legnagyobb pontosságot a nagy sebességgel ötvözi, és kompatibilis a vezető globális gyártók, például a Henkel/Loctite és a BASF Forward AM kiváló minőségű műszaki gyantáinak széles skálájával.

  • Részletes kettős validálási eljárással garantálják, hogy az új Zortrax gépekkel gyártott és utómunkált nyomatok minden deklarált tulajdonságnak megfelelnek.


 


Zortrax Inkspire 2 UV LCD 3D nyomtatói teljesen az iparra szabva

A Zortrax vadonatúj, kifinomult műgyanta 3D nyomtatási és utófeldolgozó rendszere olyan innovatív megoldásokat mutat be, amelyek kielégítik a professzionális gyanta 3D nyomtatást használók igényeit. Eddig a műgyanta 3D nyomtatást gyakran társították prototípusok előállításához a modellek viszonylag alacsony ellenállása miatt, míg a funkcionális alkatrészeket kiváló minőségű mérnöki anyagokkal, FDM technológiával 3D-ben nyomtatták. Mostantól a tartós műszaki gyantákkal sikeresen lehet nyomtatni mind a prototípusokat, mind a végső modelleket.

A kivételes gyanta 3D nyomtatási rendszer első alapeleme a Zortrax Inkspire 2, egy csúcskategóriás UV LCD 3D nyomtató 192 x 120 x 280 (mm) munkaterülettel. Úgy tervezték, hogy minőségi gyantákkal dolgozzon, és egyben biztosítsa a könnyű, automatizált és felhasználóbarát működést. A Zortrax által kifejlesztett és szabadalmaztatott fényforrása ugyanazt az UV-sugárzást biztosítja a teljes platformon, így – függetlenül a modell elhelyezkedésétől- azonos nyomtatási minőség érhető el a munkaterület közepén és a szélein.

Hölgy egy Zortrax Inkspire 2 3D nyomtatót kezel.

Az Inkspire 2 fejlesztése közben a Zortrax mérnökei mellett a gyantagyártók is aktívan részt vettek a prototípus tesztelésében. A portfólióba bevezetett minden támogatott műszaki gyanta alapos validálási folyamaton esett át azért, hogy az Inkspire 2-n nyomtatott termékek mechanikai és termikus tulajdonságai megfeleljenek, vagy akár meg is haladják a gyártó által megadottakat. Sőt, a gépbe beépített nagy teljesítményű fényforrásnak köszönhetően a felhasználók akár DLP technológiára gyártott gyantával is végezhetnek 3D nyomtatást.


 


A következő négy gyantatípus érhető el az Inkspire 2 számára: elasztomer gyanták, merev/szívós gyanták, önthető gyanták és alapgyanták. A lista a jövőben bővülni fog.


A Zortrax Inkspire 2 kompatibilis a vezető gyártók műszaki gyantáinak széles skálájával, mint például a BASF Forward AM és a Henkel/Loctite.



Henkel és Loctite műgyanták 3D nyomtatáshoz

Az Inkspire 2 fejlesztése során az volt a cél, hogy egy olyan innovatív 3D nyomtatót hozzanak létre, ami kiszolgálja a piacon található prémium gyantagyártók legtartósabb termékeit. Hasonlóan fontos a legmagasabb minőség biztosítása a teljes platformon úgy, hogy a folyamat a lehető legautomatizáltabb és legtisztább legyen. Ezt a célt az Inkspire 2-ben bevezetett csúcsminőségű funkciók sorozatával érték el. A nyomtató most már képes a világ vezető gyártóinak legigényesebb műszaki gyantáinak és az eredetileg más technológiákra szánt -például a DLP-re- szánt gyanták 3D-nyomtatására is.

Az Inkspire 2 emellett kiemelkedik magas szintű automatizálásával és a teljes építési platformra jellemző egyenletes nyomtatási minőségével.



 


Az Inkspire 2 fejlettebb, mint az elődje, de könnyebben kezelhető. A legtöbb folyamat automatizálása tisztábbá és kényelmesebbé teszi a gép üzemeltetését. A gyantaszint-érzékelő méri egy adott modell 3D-s nyomtatásához szükséges gyanta mennyiségét, és ha nincs elegendő folyadék a gyantatartályban, a 3D nyomtató értesíti erről a felhasználót. Ezért az egész folyamatban minimálisra csökken a felhasználói kontroll. Az Inkspire 2 zárt levegő keringetéssel rendelkezik. A nyomtatóba szerelt HEPA szűrők a nyomtatás során felszívják a vegyi részecskéket, csökkentve ezzel a kellemetlen és ártalmas anyagok légtérbe kerülését.


A professzionális 3D-nyomatok igazi sikere nem csak egy megbízható 3D-nyomtatóban rejlik, hanem a nyomtatási folyamat utáni megfelelő lépésekben is, ezért az Inkspire 2-t egy automatizált utófeldolgozó rendszer is kísér. A Zortrax Cleaning Station fő célja, hogy eltávolítsa a többletgyantát a modellek felületéről és a résekből, míg a Zortrax Curing Station kulcsfontosságú UV-kezelést biztosít a 3D nyomtatás és tisztítás után. A nyomatok tisztítása a modellek méretpontosságának megőrzése érdekében szükséges. A legtöbb gyanta számára kulcsfontosságú a további UV-keményítés, hogy elérje a megadott mechanikai tulajdonságokat.



 


A Zortrax Cleaning Station és a Zortrax Curing Station kiváló minőségű automatikus utófeldolgozó eszközök, amelyek képesek együttműködni UV LCD, valamint SLA és DLP technológiákkal. Ez mellett önállóan is használhatók a piacon lévő más típusú resines 3D nyomtatók támogatására is.



 


A Zortrax Cleaning Station nagy tartályának köszönhetően viszonylag nagyméretű, 3D nyomtatott modelleket képes tisztítani szinte bármilyen, a piacon kapható resines 3D nyomtatóval történt előállítás után. A speciális szűrőrendszernek köszönhetően az IPA biztonságosan használható egymás után több tisztítási munkamenethez. A Zortrax Curing Station kamrája egyenletes UV-sugárzást ad, és egy forgóasztallal együtt biztosítja, hogy a modellek mentesek legyenek az elégtelen UV-sugárzás okozta gyenge pontoktól.

Az Inkspire 2-ben bevezetett technológiai fejlesztések hatalmas előrelépést jelentenek az előző generációs Zortrax Inkspire 3D nyomtatóhoz képest.

  • 7x erősebb UV fényforrás

  • 40%-kal egyenletesebb UV fényeloszlás

  • 4x nagyobb építési mennyiség

bottom of page