top of page

Helikopter 3D szkennelés


3D szkennelt helikopter
MI 2 helikopter

MI-2 Helikopter 3D szkennelés


Feladat: Jármű belső tér 3D szkennelése, műszaki beépítés megtervezéséhez

Eszköz: Artec Leo

Pontosság: 0,1mm

Szkennelési idő: 2 óra

Adatfeldolgozás 6 óra

Nettó ár: 111.000.-

Megspórolt munkaidő: kb. 2 hét

Precizitás és a 3D adatállomány használhatósága: 100%


Szándékunkban áll érdekesebb munkáinkat megosztani. Egyrészt érdekességként másrészt ezzel a feladattal kitűnően bemutatható a 3D szkennelés vitathatatlan gépészeti eredményessége.

Ezen felül egy átfogóbb kép adható jármű digitalizálásról, a kivitelezéséről és legfőképpen a hasznosságról.


Jelen esetben a megrendelő a helikopterének a rakterében plusz tartály elemet kívánt terveztetni és legyártatni. Ennek a plusz gépészeti elemnek speciális geometriával, adott rögzítési helyekkel és optimális súlyeloszlással kell rendelkeznie úgy, hogy be és kiszerelése gyorsan és könnyen megoldható legyen.


Sok megoldás létezhet az összes belső (vagy éppen külső) méretek és geometriák pontos rögzítésére. A legtöbb túl időigényes és nagyon pontatlan mivel egyszerű mérőeszközök használatával történik. A mérések után zárásként, egyszerűen újra megrajzolják manuálisan az összes elemet, és csak ezután kezdődhet a további elemek tervezése. Ez módszer mai technikai viszonylatban rettentően primitív és költséges.


3D szkennelt állomány a helikopter belsejéről
A helikopter belterének 3D modellje

A későbbi műszaki tervezések szempontjából az egyetlen elfogadható megoldás a teljes belső tér 3D szkennelése, a kritikus elemekre fókuszálva. Az így kapott 3D állomány a későbbiekben bármikor alkalmas további mérnöki feladatokhoz, ugyanis az átadott modellen kimérhető az összes és kritikus geometriai jellemző.



A belső tér helyszíni 3D szkennelése után a következő nap elvégeztük a feladat speciálisabb részét, amely lényegében a 3D szkennelt állományok megtisztításából, és egy koherens 3D fájl készítéséből állt. A kész 3D modell ezek után bármilyen további mérnöki tervezési feladatra felhasználható.


Érdemes tehát utánaszámolni, hogy mi az olcsóbb megoldás. Amatőr módszerekkel több napig vagy hétig dolgozni egy adott feladaton, vagy megbízni egy erre specializálódott céget.

Szerintünk érdemes optimalizálni a gyártói költségeket. Ön mit gondol?



Comments


bottom of page