top of page

Luxus lakóbusz 3D szkennelése

Frissítve: 2023. máj. 15.


3D szkenneléssel készült lakóbusz

Megbízónk egy lakóbusz gyártó cég, akinek szüksége volt a teherautó fülkében található vázszerkezet 3D modelljére a további tervezési folyamatok végett.

A folyamat a következő lépésekből állt::

-3D szkennelés

-3D mesh készítés

-Visszamodellezés (Reverse Engineering)


A Dembell egy Német luxus buszokat készítő cég, akik a legmagasabb igények kielégítésére építenek, lakó, utazó, vagy specifikus eseményre pl.: autóversenyre, lovas sportokhoz szállítóeszközt és lakóbuszt egyben.


Ilyen egyedi, illetve nagyon kis szériás átépítéseknél hatalmas hasznát tudjuk venni a 3D szkennelésnek, hiszen rengeteg alkatrészt már CAD formátumban terveznek meg a gyártás folyamán.

Ezen CAD alkatrészekhez szükséges a tervezőszoftverben ismerni a környezetet, melyet 3D szkennerünk segítségével digitalizáltunk, így a tervezőszoftverben, már a valós méretekhez igazítva tudták a fülkébe beépítendő alkatrészeket megtervezni.


3D szkennerünk segítségével digitalizáltük az üres vezetőfülkét, majd a szükséges rögzítési és csatlakozási vázelemeket visszamodelleztük (reverse engineering), hogy a tervező csapat hatékonyan tudjon dolgozni.



Továbbá a 3D nyomtatás is szerepet kapott néhány alkatrész legyártásában.

Jelenleg még csak kísérleti szinten, de a jövőben elképzelhető, hogy egyre több alkatrészt fognak additív technológiával gyártani ezen különleges járművekhez.


Az alábbiakban figyelmükbe ajánljuk ezt a Totalcar cikket, ahol Zomborácz Iván számol be, az elképesztő minőségről, amit egy ilyen busz képviselni tud.


A lakóbusz belterét 3D szkenneléssel tervezték







Továbbiakban ajánljuk figyelmébe a Kedves Olvasóknak ezt a bemutató videót is erről a fantasztikus járműről.



bottom of page